Wednesday, 2 October 2013

Hanya pinjaman.


Sarah seorang juruukur berkerjaya,gajinya mencecah ribuan ringgit,kerja setahun lebih,dia sudah memiliki sebuah kereta mewah dan mampu membeli sebuah rumah.

Setelah bertahun-tahun bermandikan dengan kekayaan,tiba-tiba,syarikat tempat dia berkerja dibebani hutang,disebabkan itu syarikat tersebut menjadi muflis.

Kini,sarah kehilangan segala2 nya.kekayaan yg melimpah ruah sekelip mata hilang begitu sahaja..

Begitulah perumpaan dunia,hanya satu keseronokkan yg sementara,kerana kelak segalanya diambil kembali oleh yg esa.

Harta,rupa,keluarga,ibubapa.sahabat,NYAWA semua adalah pinjaman sahaja.mungkin esok atau lusa dia boleh tarik segalanya yg ada pada kita.

Maka,tanamlah benih yg mampu menjadi bekalan yg tahan lama,iaitu benih amalan2 kita.DUNIA adalah persinggahan,AkHIRAt itu yg berkekalan.DUNIA dicipta untuk kita,kita dicipta untuk AKHIRAT.

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: Pergilah beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah, kamu merasa keberatan (dan suka tinggal menikmati kesenangan) di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat? (Kesukaan kamu itu salah) kerana kesenangan hidup di dunia ini hanya sedikit jua berbanding dengan (kesenangan hidup) di akhirat kelak.

Bijaklah kita  merancang akhirat,kelak kita bijak merancang dunia.

No comments: