Monday, 24 June 2013

madrasah tarbiyah

saat sedang jari jemari rancak bermuka buka,satu notification muncul,komen dari adik junior tika di aspuri dahulu..

"subhanallah akak,dari kecil sampai ke besar dalam tarbiyah!"

tika itu ku baru tersedar..rupanya sejak umur ku menginjak 6 tahun sehinggalah umur ku 18 tahun,ku dihadiahkan allah berada dalam biah solehah dan penuh hujan2 tarbiyah.

namun sapa jangka,ku mula mengenal tarbiyah itu bila?terjentik dengan hikmah tarbiyah itu bila?meski keadaan sekitar ku cukup baik,namun pemegang hatiku bukanlah diriku,tapi DIA yang maha berkuasa!

Dan demikianlah pula Kami menurunkan AL-Quran itu sebagai ayat-ayat keterangan yang jelas nyata dan sesungguhnya ALLAH memberi hidayat petunjuk kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan dan undang-undangNya)
( surah  al-hajj, ayat 16 )

masyaallah!!kalau diikut hatiku,ya allah!ruginya diriku ini,hanya sedar erti tarbiyah tika umur ku meningkat 17 tahun!

sewaktu ku mula di tingkatan lima,tika itu ku duduk di asrama sekolah.tika itulah bermulanya perubahan dalam diriku.yang telah mengubah seratus peratus pandanganku terhadap tarbiyah dan dakwah!

kalau sebelum ini,bila sesiapa bercakap mengenai tarbiyah,masyaallah tuhan je tahu bagaimana jengkilnya hatiku.namun kini segala2nya sudah berubah.

"ya allah terima kasih atas nikmatmu ini,tetapkanlah aku sentiasa teguh dalam jalanmu ini"

jelas,sebenarnya,kita dalam islam sebenarnya kerana DIA,kita kenal islam kerna DIA,kita takda kuasa dan daya.

dan sebenarnya tanpa kita sedar,setiap dari kita telah allah kurniakan madrasah tarbiyah,yang ianya muncul setiap setahun.

ya itulah dia ramadhan kareem.inilah madrasah tarbiyah terangung kita!cumannya samada kita merasai nikmatnya atau tidak.namun kita seharusnya berusaha untuk merasai nikmatnya.dengan bagaimana?

berdoalah kepadanya..kerna apa?kerna hati kita milik dia!

No comments: